Personnel Leasing ARA

Toți conducătorii de companii sunt de acord că unul dintre cele mai dificile, anevoioase și costisitoare procese într-o organizație este administrarea personalului. Recrutarea celor mai buni specialiști, angajarea și gestionarea tuturor activităților care țin de resursele umane costă timp și bani, iar companiile trebuie să aibă un departament de resurse umane bine pus la punct pentru a se ocupa de tot ce ține de managementul angajaților.

În activitatea oricărei companii există situații în care afacerea are nevoie de mai mulți angajați ca de obicei, pentru munci sezoniere sau pentru mărirea producție. În aceste situații intervin două dintre cele mai folosite practici la nivel mondial în ceea ce privește managementul resurselor umane: leasingul de personal și externalizarea de personal.

În articolul de azi ne propunem să vorbim despre leasingul de personal sau împrumutul de personal, pentru a folosi un termen mai clar pentru noi.

Leasingul de personal este un concept răspândit în Europa, inclusiv România, iar în Republica Moldova a început să fie reglementat în anul 2020. Acest concept constă în livrarea forței de muncă unei companii la cerere, pe o perioadă determinată, în timp ce oamenii rămân a fi angajații agențiilor de recrutare.

În procesul leasing-ului de personal sunt trei participanți: agenția de recrutare, compania beneficiară și angajatul temporar. Aceștia trei nu semnează un contract unic. Agenția de recrutare și compania beneficiară încheie un contract de leasing de personal, iar salariatul semnează un contract individual de muncă cu agenția de recrutare.

Altfel spus – cei care vor lucra în acest sistem vor fi angajați în acte ai companiei de recrutare, dar în practică ei vor presta servicii pentru firma care are nevoie de personal pe o durată prestabilită. Salariile și impozitele aferente angajaților le plătește agenția de recrutare. În schimbul serviciilor, compania beneficiară achită firmei de recrutare plata stabilită în contract, care va include atât sumele destinate salariului și impozitelor angajatului temporar, dar și comisionul agenției de leasing. Iată de ce, agențiile de recrutare, care activează legal, nu percep nici un comision din salariu angajatului.

Împrumutul de personal este avantajos, în primul rând, pentru compania beneficiară care poate avea personal calificat, într-un termen restrâns, cu puține riscuri și cheltuieli. Pentru agenția de recrutare e avantajos leasingul de personal, deoarece desfășoară o activitate economică, specializată, iar pentru aceste servicii are comision. Iar angajatul temporar, din punct de vedere a pachetului social, nu este afectat de leasingul de personal.

Serviciul de leasing de personal al asociației este îndreptat spre piața externă. Colaborăm cu companii mici și mijlocii din Europa și Marea Britanie pentru a putea angaja temporar peste hotare cetățenii Republicii Moldova.

Împrumutul de personal este soluția cea mai efectivă pentru companiile care au nevoie de angajați sezonieri. Acest serviciu asigură fluxul necesar de angajați și contribuie la buna organizarea a producției. Pentru angajat, acest serviciu nu influențează în nici un fel contractul de muncă și posibilitatea de a lucra legal. Ba din contra, îi oferă siguranța în câmpul muncii.

18 Entități juridice fondatoare

Entități care fac parte din Asociația Agențiilor de Recrutare.

VEZI MEMBRII

Autorități publice partenere

Parteneri ai Asociatiei Agentiilor de Recrutare.

vezi partenerii